top of page
  • Foto van schrijverErnst-Jan Dubbeldam

De kop uit het zand halen!


Het mooie van het samenwerken met andere ondernemers is het meebeleven van de hartstocht waarmee zij hun onderneming leiden. Dezelfde hartstocht kan, op het moment dat het 'leiden' omslaat in 'lijden' als het minder gaat met de zaak, ook tegen hen gaan werken.

Ondernemers kunnen op zulke momenten hartstochtelijk het bekende struisvogel gedrag gaan vertonen; met 'de kop in het zand' inderdaad. Een ieder voelt aan dat daarmee de sluimerende problemen in een onderneming meestal niet overwaaien. En dat gebeurt ook niet. Een veel voorkomend euvel is het vasthouden aan eerder vastgesteld beleid; ook al blijkt dat het niet werkt voor de onderneming. Ook kunnen in het verleden gemaakte keuzes voor financiering, gekozen bedrijfsstructuur of verdienmodel achterhaald zijn door (markt)ontwikkelingen.

Een andere vorm van struisvogel gedrag is het rotsvast blijven geloven dat het maar een fase is en dat het 'allemaal wel goed komt'. Een gevaarlijke ontkenning van de situatie zoals deze vaak werkelijk is. Het is dan ook goed wanneer van buitenaf samen met de ondernemer wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om de negatieve spiraal om te buigen naar een positieve ontwikkeling.

De signalen dat het minder gaat zijn meestal niet plots en groots zichtbaar; het begint vaak als een sluimerend iets; een belangrijke debiteur of leverancier gaat failliet, de markt ontwikkelt zich op een gestage manier anders dan het ondernemingsplan heeft voorzien. De opbouw van het personeelsbestand blijkt minder doordacht. En dan kan een samenloop van ontwikkelingen wel zorgen voor een plotse penibele situatie.

Een goede relatie met adviseurs kan voorkomen dat deze sluimerende afbraak van de onderneming tijdig wordt gestopt. Vier ogen zien meer dan twee; zeker als die twee ogen vol met zand zitten. Wanneer de ondernemer 6 voor 12 uit het zand wordt gehaald staan vaak voldoende mogelijkheden open om het tij te keren. De keuzes zullen misschien hard en droog moeten zijn om de onderneming weer richting succes om te buigen. Het belangrijkste besluit moet de ondernemer echter zelf maken; haalt ie zijn spreekwoordelijke 'kop uit het zand'?

dubb. bedrijfsjuridisch advies helpt ondernemers om 'de kop' niet in het zand te laten steken. Samen met de ondernemer, de accountant en eventuele andere adviseurs wordt gekeken naar de mogelijkheden om tijdig bij te sturen zodat de ondernemer zijn hartstocht behoudt en verder kan blijven ondernemen!

#juridischadvies #specialistfaillissementsrecht #interimjurist

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Je zou het bijna vergeten, maar wees gerust. De Eerste Kamer heeft op 15 mei de Uitvoeringswet AVG (UAVG) als hamerstuk aangenomen. Deze wet geeft uitvoering aan de Algemene Verordening Gegevensbesche

bottom of page