Ernst-Jan Dubbeldam
Heeft u ze nog allemaal op een rijtje?
Waarschijnlijk niet!

Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat u als ondernemer bent doorgedraaid. De stelling die ik hier wil verdedigen is dat u niet alle verplichtingen uit overeenkomsten helder in beeld heeft. Dat is op zich ook niet zo gek omdat een ondernemer een soort van kameleon is.
Uw vele rollen
De verplichtingen waar het over gaat kunnen dan ook voortkomen uit de overeenkomsten die een ondernemer sluit in een van zijn (of haar…) vele rollen, bijvoorbeeld als:
Aandeelhouder (Aandeelhoudersovereenkomst)
Werkgever (Arbeidsovereenkomst)
Directeur (Managementovereenkomst, Statuten Vennootschap)
Leverancier of Klant ( bijv Overeenkomst van Opdracht)
Schuldenaar (Overeenkomst voor een bancair krediet)
Pandgever (Pandakte)
Borg (Borgtochtovereenkomst ten behoeve van het bancair krediet)
Schuldeiser (lening aan dochtermaatschappij)
Verzekerde (Verzekeringsovereenkomsten)
Belastingplichtige (voor diverse belastingen)
Huurder / Verhuurder (Huurovereenkomsten)
Deze lijst is niet compleet maar geeft een aantal oorzaken van de vele verplichtingen die u waarschijnlijk niet allemaal op een rijtje heeft. De vraag is vervolgens of dit een probleem is. Zo lang u in staat bent om al die verplichtingen na te komen is er niets aan de hand. Op het moment dat daar een kink in de kabel komt is het hebben van overzicht echter essentieel.
Voorbeeld
Een voorbeeld is een bedrijf met twee partners. Het gaat niet goed en de laatst gekomen partner heeft zich vooral met geleend geld ingekocht; zowel van een vertrekkende partner als een zittende partner als ook van de bank.
In de noodzakelijk geworden herstructurering blijkt dat de persoonlijke vennootschap van de laatste partner ‘technisch failliet’ is. Bij het voorbereiden van dit faillissement bleek vervolgens dat indertijd aan de bank een grote borgtocht is overeengekomen. De ondernemer in kwestie kon zich dat niet herinneren. Het heeft tot gevolg dat de ondernemer zelf bijna persoonlijk faillissement heeft moeten aanvragen, wat net is voorkomen.
Dit geval staat niet op zich. In mijn jarenlange ervaring als advocaat en curator heb ik vele administraties van veel ondernemers gezien waaruit veel verplichtingen voortkwamen die de ondernemers zelf niet meer op een rij hadden staan. Het hoeft geen faillissement te zijn om met uw neus op feiten te worden gedrukt die u niet meer helder voor de geest heeft staan. Een arbeidsconflict met een werknemer of een in het verleden gemaakte afspraak met een zakenpartner kan u evenzeer danig in de weg gaan zitten.
Dubb. Document Check
Als ondernemer wilt u graag gewoon kunnen ondernemen. De papieren kant van uw juridisch fundament is geen prioriteit. U heeft daar geen aandacht of tijd voor. En soms heeft u gewoonweg geen verstand van de juridische complicaties van uw overeenkomsten. Ook wil u eigenlijk geen geld uitgeven aan dure juridisch bijstand. Dat hoeft ook niet.
Bij dubb. bedrijfsjuridisch advies doet u een grondige document check. U kunt uw overeenkomsten digitaal aanleveren en krijgt binnen een week een overzicht van uw verplichtingen en een eventueel advies daarover terug. Afhankelijk van de omvang van de documenten kunt u al voor € 250,00 ex BTW een check laten doen op uw overeenkomsten. Daarmee verkrijgt u het benodigde inzicht in uw verplichtingen. En kunt u tijdig maatregelen nemen wanneer u afstevent op een conflict of bijvoorbeeld voor een samenwerking of investering staat. En kunt u verder gaan met waar u goed in bent; ondernemen!
Als u meer wilt weten over deze dienstverlening bel mij via 043- 8526110 of mail me op ernstjan@dubbs.nl