top of page
  • Foto van schrijverErnst-Jan Dubbeldam

'Getekende Helmen'


In een week waarin Van Vleuten en Dumoulin domineren in de tijdrit op de WK in Bergen heb ik een mooi moment om mijn verbazing uit te spreken. Niet over de geleverde prestaties in het hoge noorden. Wel over een ontwikkeling die ik, net nog vanuit mijn kantoor in Maastricht, steeds vaker waarneem. De onthelmde fietser. Fietsers zonder helm. En dan niet zozeer de massa's mensen die snoeihard met een batterij fiets langs komen denderen. Maar vooral die racefietsers zonder helm.

Ze zouden toch beter moeten weten dan dat. Want ondanks dat ze zelf waarschijnlijk goed kunnen fietsen geldt dat ook anderen voor hun val kunnen zorgen.

Dit geldt eigenlijk ook voor ondernemers en hun handtekening. Die zouden ook beter moeten weten. En dan heb ik het niet over de kwestie van een valse handtekening waar het het Gerechtshof 's Hertogenbosch op 5 september 2017 een uitspraak over deed. Ik heb het over tekenen 'at all' .

Vaak genoeg kom ik overeenkomsten tegen die of gedeeltelijk of helemaal niet zijn ondertekend. Of er staat geen datum op. Dat kan tot gevolg hebben dat tijdens een zitting de andere partij plots tegen alle waarheden roept dat iets niet is afgesproken. De rechter kan dan eigenlijk niet anders dan uitgaan van de bewijsstukken. De eloquent geschreven maar niet ondertekende overeenkomst kan dan plots voelen als het harde asfalt waar de onthelmde fietser zijn haardos op neerlegt. Dat doet pijn ja.

Een controle op een overeenkomst kan dan ook nooit kwaad. Iedere ondernemer weet vaak zelf wel welke aansprakelijkheden en garanties vooral wel en vooral niet moeten worden opgenomen. En zeker boetebedingen moeten goed geformuleerd worden gepresenteerd. Wanneer al deze mooie woorden dan niet worden ondertekend blijken ze uiteindelijk weinig waard. Een rechter zal dan maar moeten uitgaan van de verhalen van twee kanten. En dat terwijl de overeenkomst zo duidelijk was...

Ondernemen zonder helm; het kan dus gewoon lang goed gaan. Lekker zaken doen met de wind vrij in de haren. Steeds vaker zonder helm, steeds meer risico's nemen. Tot een ander geen voorrang geeft en de ondernemer, gelijk de fietser, hard op zijn gezicht gaat. Wordt geen getekende helm ondernemer!

#specialistcontracten #interimjurist #juridischadvies

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Je zou het bijna vergeten, maar wees gerust. De Eerste Kamer heeft op 15 mei de Uitvoeringswet AVG (UAVG) als hamerstuk aangenomen. Deze wet geeft uitvoering aan de Algemene Verordening Gegevensbesche

bottom of page