top of page
  • Foto van schrijverErnst-Jan Dubbeldam

Bent u ook al zo bang....gemaakt?


Privacy Spook

Het gaat hier uiteraard niet over de nieuwste versie van IT, de horrorversie van De Sint of enig ander halloween verschijnsel.

Nee, deze bangmakerij verwijst naar de hype (zo lijkt het voorlopig) die kan worden geschaard in het rijtje Millennium bug, de Euro of welke bubbeldreiging dan ook. Het gaat om iets gewichtigs; uw privacy!

Uiteraard is dat iets om zuinig op te zijn. Al logt ook u gratis en voor niets in op google, linkedin, facebook en wifiet u op een terras, in een restaurant of wachtend op de trein er op los . Omdat het kan en met alle risico's op het weggeven van uw privacy van dien.

De adviesmarkt weet er wel raad mee. Allerhande advocaten, coaches, cursusaanbieders en privacy counsels wijzen u vooral op de gevaren... boetes tot 20mio of 4% van uw wereldwijde omzet, aansprakelijkheid, imago schade, uw DPO al opgeleid? ...GIJ zult dit regelen... anders... ja dat is nogal wat.

U zou daar nog eens bang van worden.

AVG - dwingende wetgeving

Feit blijft echter wel: De AVG is here to stay. Sterker nog; een groot deel van de uit de AVG voortvloeiende regels bestaat al . De nieuwe wetgeving wordt vanaf 25 mei 2018 dwingender en zal ook de vaak genoemde sancties kennen.

In een verder uitdijend digitaal landschap is privacy een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. De vraag is alleen of u als ondernemer nu al bang moet worden van die boetes. Of nog meer van de vraag of u eigenlijk wel weet welke persoonsgegevens door uw servers en clouds zweven.. clouds die door uw provider, it leverancier of waar dan ook (ter wereld?) worden bijgehouden of gehost.

Persoonsgegevens? - eerst zelf kijken wat bij u rondwaart...

Een eerste stap is in ieder geval om eens te bezien waar u het over heeft. Persoonsgegevens worden gevormd door alle informatie die gelinkt kan worden aan een identiteit. Dit varieert van klant- en personeelsnummers en gegevens tot IP-nummers. Eigenlijk zijn volledig geanonimiseerde persoonsgegevens de enige genoemde uitzondering. De belangrijkste gegevens zijn hierbij degene welke schade aan de persoon in kwestie kunnen berokkenen. Na deze analyse weet u zelf ook waar u het over heeft en kan verder worden gekeken naar de vereiste bescherming van deze gegevens.

Nee, het is geen verkleed Privacy Spook dat op u afkomt in de vorm van de AVG. Wel heeft u nu een goede gelegenheid om de in uw onderneming rondwarende persoonsgegevens eens te onderzoeken en vast te stellen dat u (waarschijnlijk) veel meer van deze gegevens verwerkt dan u denkt. Een dergelijk onderzoek kunt u alvast doen; zonder direct de ghostbusters in te moeten huren.

In een volgend blog zal ik verder ingaan op de persoonsgegevens en de bescherming daarvan. Als u nu al meer wilt weten over het onderwerp dan praat ik graag verder met u! Mail mij op ernstjan@dubbs.nl of bel 043-8526110.

#juridischadvies #Privacy #AVG #GDPR

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Je zou het bijna vergeten, maar wees gerust. De Eerste Kamer heeft op 15 mei de Uitvoeringswet AVG (UAVG) als hamerstuk aangenomen. Deze wet geeft uitvoering aan de Algemene Verordening Gegevensbesche

bottom of page