top of page
  • Foto van schrijverErnst-Jan Dubbeldam

Lenteopruiming in de dossierkasten


In de nieuwsbrief van de Autoriteit Persoonsgegevens is een bericht opgenomen over het begin van een campagne om de nieuwe privacy wet onder de aandacht te brengen bij burgers en om organisaties hulp te bieden bij het implementeren daarvan.

PARDON?

Als ondernemer weet u al sinds eind 2016 - begin 2017 dat er op privacy gebied van alles begon te veranderen. Immers, zo vanaf begin 2017 wordt u al lastig gevallen door tal van adviseurs en cursusbureau's die u geen gouden bergen maar vooral boetes, rampspoed en imagoschade voorspellen wanneer u toch vooral niet hun 3, 5 of 9 stappenplan volgt om 'privacy compliant' te worden. Er werd direct gesproken over projectplannen en advies trajecten om u de komende anderhalf jaar, 'echt niet te kort', klaar te stomen voor de GDPR.....

En nu, een maand of wat voor de werkelijke datum van 25 mei 2018, komt de Autoriteit Persoonsgegevens in november 2017 zelf met een 10 stappenplan.. er is zelfs een polderende do-it-yourself 'hulpbijprivacy.nl' pagina voor diegenen onder u die zich nu alsnog willen (of toch soort van moeten?) gaan verdiepen in het onderwerp.

Begin dit traject toch vooral bij u zelf , zoals ik eerder al eens in een blog opmerkte. Het is ook de eerste stap van de AP; bewustwording. U bent zelf uw spin in uw eigen web.

U weet zo dus verdraaid goed welke Persoonsgegevens u verwerkt, welke u wel en niet nodig hebt voor uw bedrijfsvoering. En welke gegevens u wel en niet al eens hebt verzameld met toestemming of zonder. Ga dus vooral geen paniekvoetbal spelen, ga niet voor de deur van de eerste de beste adviseur liggen maar praat met uw medewerkers wat zij zelf al als persoonsgegevens binnen uw organisatie verzameld hebben.

Dan kunt u daarna waarschijnlijk gaan strepen; veel gegevens heeft u niet nodig, maar worden wel verzameld. En wat u niet in huis heeft aan Persoonsgegevens van derden, daar hoeft u geen verantwoording over af te leggen, geen boete risico over te lopen en wat zo nog meer. Gewoon; door eens een vervroegde lenteopruiming te organiseren voordat de zon weer eens gaat schijnen. En als dat dan ooit weer eens gebeurt, kunt u fijn buiten gaan genieten en hoeft u niet te gaan stressen om al die privacy regels.

Als u meer wilt weten over de GDPR en alle begrippen die erbij horen, lees dan rustig eens de site van de Autoriteit op uw tablet of neem contact met me op. Ik help u graag ermee!

#AVG #Privacy #GDPR #interimjurist

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bezint.....

bottom of page