Ernst-Jan Dubbeldam
Geen dagje efteling!
In de gesprekken die ik met klanten voer in gevallen waar het met de onderneming slecht gaat geef ik het regelmatig aan. Ervan uitgaande dat het overgrote deel van de mensheid 'een dagje Efteling' of ander pretpark associeert met een leuke en prettige bezigheid.

Een faillissement is geen 'dagje Efteling'. Hooguit een bezoek aan het spookhuis...
'Eigen' aansprakelijkheden
Zo... nog maar eens aangegeven. Bij een faillissement spelen vaak allerlei onverwachte ontwikkelingen. En meestal zijn dat dan weer geen prettige verrassingen. Een faillissement blijft, om maar bij de Efteling te blijven, een pittig ritje in de Vliegende Hollander of Python. En soms blijf je hangen in het spookhuis. De regie wordt uit handen gegeven en alle advies en goede voorbereiding ten spijt; een adviseur kan u nooit de verzekering geven dat u 'faillissementsproof' bent. Wat dat dan ook mag betekenen. Bedenk dus echt of een eigen faillissement aanvragen de enige overgebleven optie is.
Een aansprakelijkheid kan door een curator of benadeelde partij altijd worden gesteld en de rechtspraak bevestigt maar steeds weer dat het tussenschuiven van vennootschappen gewoon kan worden doorbroken.
Aansprakelijkheid aanvrager faillissement?
Aan de andere kant van de medaille, wanneer een andere partij die uw faillissement wil aanvragen, is ook vaker vastgesteld dat ook dit niet al te lichtzinnig kan gebeuren. Kort gezegd oordeelt (als voorbeeld) de rechtbank Noord Nederland op 8 februari 2017 dat het niet op de juiste manier oproepen van de latere failliete vennootschap leidt tot onrechtmatig handelen van de schuldeiser. Die wilde een paar honderd euro besparen door pas na het bij exploot oproepen van de schuldenaar het verzoekschrift in te dienen. Gevolg is dat na lange procedures het faillissement uiteindelijk is vernietigd en de aanvrager is veroordeeld voor de geleden schade. Die behoorlijk kan oplopen dan.
Zelf heb ik in een vergelijkbaar geval als curator meegemaakt dat de aanvrager op een oud adres van de latere failliet de oproeping liet bezorgen; het faillissement werd ook daar uiteindelijk vernietigd, onder veroordeling van de aanvragende partij van de kosten en de bijkomende schade. Een dure les voor de aanvrager.
Terugbetalen onder druk verkregen gelden?
In een ander geval werd door werknemers een faillissement aangevraagd van de werkgever; onder druk daarvan betaalde de latere failliet een deel van het achterstallige loon. De advocaat van de werknemers zette na het uitblijven van meer geld het faillissement door. De werknemers moesten na uitspraak van het faillissement het eerdere onder druk van de aanvraag ontvangen loon aan de curator terug betalen.
Moraal van het verhaal; een faillissement kan zeker als drukmiddel worden gebruikt. Maar gaat niet te lichtzinnig over tot het aanvragen daarvan; u kunt nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.